Gratis advies van een architect voor al uw vragen

Wat kost een architect?

Wil jij binnenkort gaan verbouwen en wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je woning zo goed mogelijk verbouwd wordt? Dan is het inschakelen van een architect een mooie mogelijkheid. Ook is het een mooie mogelijkheid om een architect in te schakelen op het moment dat je een nieuwbouw huis laat bouwen. Mocht jij erover nadenken om een architect in te schakelen, dan is het ook belangrijk dat je weet wat de kosten zijn. Onderstaand gaan we jou vertellen wat de kosten zijn op het moment dat je een architect inschakelt.

Verschillende factoren

Wanneer je een architect in wilt schakelen, dan is hier natuurlijk niet een vaste prijs voor. De prijs van een architect hangt namelijk af van verschillende factoren. Zo hangt de prijs bijvoorbeeld af van het soort opdracht dat je aan de architect geeft en de mate van begeleiding tijdens de bouw. Wat ook meespeelt bij het bepalen van de prijs is de ervaring van de architect. Over het algemeen betaal je meer voor een architect die al langer actief is en veel opdrachten heeft uitgevoerd.

Wil jij een ontwerp of tekening laten opstellen door een architect voor een aanbouw of een nieuwbouwwoning? Dan is het goed om te weten dat de prijzen starten vanaf 500 euro. Wil je een nieuw huis laten bouwen of een huis laten renoveren en wil je hier een professional voor inschakelen? Dan zal de kostprijs een stuk hoger liggen. De prijzen zullen dan tussen de 10.000 en 50.000 euro liggen. Uiteraard spelen jouw persoonlijke wensen ook een rol bij het bepalen van de prijs. Om jou een nog beter beeld te geven van de prijzen hebben we onderstaand een tabel opgesteld. In deze tabel staan verschillende type opdrachten met de prijzen.

Soort opdracht

Prijzen (incl. btw)

Een tekening maken van een aanbouw of woning.

Vanaf 500 euro.

Een uitbouw van de begane grond, dit is inclusief de bouwaanvraag en het ontwerp.

Vanaf 2500 euro.

Een aanbouw van een woning, dit is inclusief bouwaanvraag, bestek en ontwerp.

Vanaf 9000 euro.

Uitbreiding van de woning. ook wel volledig project genoemd.

Tussen de 10.000 en 15.000 euro.

woning renovatie met volledige begeleiding.

Tussen de 35.000 en 50.000 euro.

Herbestemming van fabriek tot twee woningen. Dit is inclusief voorlopig en definitief ontwerp, technische omschrijving, bouwvergunning, bestektekeningen bouwbegeleiding en aanbesteding

Tussen de 39.000 en 40.000 euro.

Bovenstaand hebben we de gemiddelde prijzen genomen. Er is naar verschillende aanbieders gekeken en op basis daarvan zijn deze prijzen naar voren gekomen. Mocht jij nog een beter beeld van de prijzen willen krijgen, dan raden we het aan om zelf offertes van verschillende aanbieders op te vragen. Deze kan je vervolgens gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Het uurloon

In de totale prijs van een project zit natuurlijk ook het uurloon van de architect. Dit uurloon is veelbepalend voor de prijs. Echter verschilt het uurloon behoorlijk per architectenbureau. Heeft een architect veel ervaring? Dan liggen de prijzen zoals gezegd een stuk hoger dan wanneer een architect weinig ervaring heeft. De gemiddelde prijs ligt in ieder geval op 75 euro per uur. Schakel je een onervaren architect in, dan ben je zo’n 50 euro per uur kwijt. Kies je ervoor om een ervaren professional in te schakelen, dan zal dit rond de 90 euro per uur kosten. Goed om te weten is dat men meestal alleen een vaste prijs per uur rekent wanneer het om kleinere projecten gaat. Bij grotere prijzen kiest men er vrijwel altijd voor om een prijs per vierkante meter te rekenen. Onderstaand geven we je hier meer informatie over.

De prijs per vierkante meter

Op het moment dat je een architect inschakelt die werkt met een prijs per vierkante meter dan biedt dit een belangrijk voordeel. Dit zorgt er namelijk voor dat jij veel beter weet waar je aan toe bent. Je komt dus niet voor verrassingen te staan en dat is wel zo fijn. Echter zijn er ook nadelen op het moment dat je ervoor kiest om aan architect de prijs te laten bepalen op basis van het aantal vierkante meters. Op het moment dat de architect namelijk wat afwijkt van het plan, dan kan het al zo zijn dat je een stuk meer moet betalen. Om de zekerheid te behouden waar je voor koos toen je een prijs per vierkante meter afspraak kan je de volgende dingen doen:

  • Duidelijke afspraken maken
  • Deze duidelijke afspraken vast laten leggen
  • Kies voor een architect die bij een branchevereniging is aangesloten

Factoren die de prijs beïnvloeden

Eerder op deze pagina heb je al kunnen lezen dat de ervaring van de architect de prijs behoorlijk beïnvloed. Echter zijn er nog meer factoren die de prijs beïnvloeden en hier vertellen wij jou in deze alinea meer over. Een mooi voorbeeld van een factor die de prijs beïnvloed is het type architect dat je inschakelt. Zo is een interieurarchitect meestal goedkoper dan een architect die wordt ingeschakeld bij het bouwen van een nieuwbouw huis. Een andere factor die veel met de prijs doet is de begeleiding van de architect. Wanneer er veel begeleiding is, dan gaat de prijs natuurlijk omhoog.

Dak laten repareren of vervangen