Wat doet een architect?
Op deze pagina gaan we jou vertellen wat een architect nou eigenlijk precies doet. Wanneer we kijken naar de taken van een architect, dan kunnen we een architect het beste omschrijven als iemand die gebouwen ontwerpt, deze uittekent en ook nog eens de uitwerking ervan begeleid. Hierbij hebben we het over iemand die dit voor zijn of haar beroep doet. De reden hiervan is dat dit beroep beschermd is.
Je kunt jezelf alleen een architect noemen op het moment dat je staat ingeschreven bij het architectenregister. Dit is niet zomaar een register, dit register staat namelijk ingeschreven bij het VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). Wanneer we het hebben over ontwerpers van wegen, bruggen en andere infrastructuur, dan hebben we het over civiel ingenieurs. Een architect is er echt voor het ontwerpen van scholen, fabrieken, kerken en kantoren bijvoorbeeld. Ook is een architect de aangewezen persoon op het moment dat je op zoek bent naar iemand die bouwtekeningen kan maken van jouw huis.
Een architect voor gebouwen
Op deze pagina zullen we je voornamelijk meer vertellen over een architect voor gebouwen. De architect zal jou namelijk moeten helpen bij het realiseren van jouw droomhuis. Zorg er goed voor dat de architect weet wat zijn taken zijn, leg deze taken daarom vast met duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat deze afspraken ook op papier worden vastgelegd. Ook is het van belang dat er een duidelijk budget is.
Op het moment dat jij een architect inschakelt, dan doe je dit waarschijnlijk voornamelijk omdat je ervoor wilt zorgen dat je huis er prachtig uit komt te zien. Echter is dit niet het enige waar een goede architect in uitblinkt. Een goede architect blinkt namelijk in nog veel meer uit. Een architect schakel je naast dat je een prachtig design wilt ook in voor het volgende:
- De architect maakt een praktisch ontwerp, dit ontwerp is zeer belangrijk omdat men hiermee het aantal meters- en afvoerleidingen beperkt. Zo zal de architect er bijvoorbeeld voor zorgen dat de badkamers en de toiletten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.
- Naast het praktisch ontwerp, zal de architect ook de bestektekening maken. Deze tekening is voornamelijk gedetailleerder dan het praktisch ontwerp. Dit zorgt voor nog betere inzichten.
- Wil jij uitbouwen met bijvoorbeeld een garage? Dan kan de architect er voor zorgen dat de constructie zo goed mogelijk bij de rest van de woning past.
Het uitkiezen van een goede architect
Wanneer jij een huis wilt laten bouwen, dan wil je natuurlijk dat dit huis zo veel mogelijk lijkt op hetgeen dat jij in gedachten hebt. Jouw ideeën zullen goed moeten worden vertaald in een realistisch ontwerp. Om dit te kunnen realiseren zal je een professioneel moeten inschakelen die jou echt begrijpt. Naast dat dit belangrijk is zal je ook goed moeten bepalen welke architect het beste met jouw budget kan werken. De ene expert is bijvoorbeeld beter met een klein budget en de ander weer met een groter budget. Mocht jij een goed beeld willen krijgen van de verschillende architecten die er zijn, kies er dan voor om meerdere offertes op te vragen. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken. Dit maakt het niet alleen makkelijker om een goede keuze te maken, het zorgt er ook voor dat je een beter beeld krijgt van de prijzen die gevraagd worden.
Hoe gaat een architect te werk?
Heb je een goede architect gevonden? Dan is het misschien ook wel fijn om te weten hoe een architect te werk gaat. Zo weet je straks beter wat je kunt verwachten en kom je minder snel voor verrassingen te staan. Onderstaand hebben wij een stappenplan voor je uitgewerkt waarin je kunt zien hoe een architect te werk gaat.
1. Wat zijn de mogelijkheden?
Wanneer je met een architect aan de slag gaat, dan zal er eerst gekeken worden naar wat de mogelijkheden zijn. Zijn de ideeën die je hebt wel haalbaar? Hierbij houdt de architect rekening met het bestemmingsplan en de wensen en de eisen van de betreffende gemeente.
2. Vertaling naar een concept
Alle wensen zijn doorgegeven en er is bepaald wat de mogelijkheden zijn. Nadat dit gebeurd is zal de architect de wensen en eisen vertalen naar een concept. Zo krijg je als opdrachtgever een visueel beeld van hoe het huis er uit zal komen te zien. Vaak kiest een architect hierbij voor een dimensionale tekening en deze zal dan worden onderbouwd met een 3D-tekening.
3. Het technisch ontwerp
Na bovenstaande stappen begint de architect met het technisch ontwerp. Men dient deze in bij de gemeente om zo een omgevingsvergunning te kunnen krijgen. Ook zal de aannemer offertes opvragen van meerdere aannemers. Zo kan jij uiteindelijk voor de juiste partij kiezen voor het vervolg.
4. Samenwerking
Uiteindelijk kies jij voor een aannemer en zal de architect hier intensief mee samenwerken. Doordat deze twee partijen samenwerken zal er een prachtig resultaat gerealiseerd moeten worden.
5. De daadwerkelijke bouw
Nu is het tijd om te bouwen, tijdens het bouwen zorgt de architect ervoor dat afspraken, planningen en budgetten gewaarborgd blijven. Ook voert men controles uit, dit zal voor het beste eindresultaat moeten zorgen.