Duurzaam bouwen
Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel van de huidige maatschappij. Mocht jij een woning willen laten bouwen op een duurzame manier of wil jij verbouwen om je huis juist duurzamer te maken, dan gaat deze pagina jou helpen. Onderstaand gaan we je namelijk meer informatie geven over duurzaam bouwen. Op het moment dat jij je woning op een duurzame manier wilt laten bouwen, dan houdt men hier rekening mee in het gehele proces. Denk hierbij aan de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase maar ook aan een eventuele sloopfase. Feit is in ieder geval dat duurzame gebouwen beter zijn voor het milieu. Men bespaar hiermee (fossiele) grondstoffen, ook zijn deze gebouwen energiezuiniger. Wat ook goed is om te weten is dat de gebouwen die duurzaam zijn gebouwd gezonder zijn voor bewoners en gebruikers.
Meer dan het besparen van energie
Kies jij voor duurzaam bouwen, dan kies je voor respect voor mens en milieu. Het gaat dus niet alleen om laag energieverbruik en een lagere energierekening. Wanneer jij je huis op een duurzame manier laat bouwen, dan wordt er rekening gehouden met het volgende:
- Men houdt met de bouw rekening met de gezondheid van bewoners en gebruikers.
- Er wordt een gezond binnenmilieu gerealiseerd, denk hierbij aan goede ventilatie, hiermee voorkomt men dat er ophopingen van schadelijke stoffen, vocht of schimmel plaatsvinden.
- De gebouwen zijn leefbare en zeer prettig. Denk hierbij aan zorggebouwen en kantoren, maar ook aan scholen en woningen.
- Er wordt op een duurzame manier gesloopt. De materialen die bij de sloop vrijkomen worden dus opnieuw gebruikt
- Men gaat op een verantwoorde manier met water om.
- Er wordt met deze manier voorkomen dat brandstoffen en fossiele grondstoffen op raken.
Goed om te weten is dat wanneer je op zoek bent naar een aanbieder die duurzaam kan bouwen, dat je een hoop begrippen tegen zult komen. Denk hierbij aan circulair bouwen, natuurinclusief bouwen, maar ook aan energiemanagement, gasloos bouwen en herbestemming. Zoals gezegd zou je je woning of bijvoorbeeld je kantoor op een duurzame manier kunnen laten bouwen. Echter behoort het verduurzamen van je huidige woning of kantoor ook tot de mogelijkheden. Onderstaand leggen we een aantal begrippen graag nog even uit:
Circulair bouwen
Wanneer we het hebben over de circulaire economie, dan hebben we het al snel over het slim gebruiken van de grondstoffen die je tot je beschikking hebt. Ook hebben we het over het slim gebruiken van producten en goederen. Dit met als doel om ervoor te zorgen dat deze keer op keer weer hergebruikt kunnen worden. Wanneer we het hebben over circulair bouwen, dan hebben we het over het hergebruiken van materialen, ook kan het gebouw op een flexibele manier worden ingezet.
Natuurinclusief bouwen
Met deze variant van bouwen wordt er op een manier gebouwd waarbij er uiteindelijk een bijdrage geleverd zal worden een natuurwaarden en de lokale biodiversiteit.
Verschillende regels voor duurzaam bouwen
Mocht jij ervoor willen kiezen om duurzaam te bouwen, dan is het goed om te weten dat er verschillende regels zijn waar je je aan zult moeten houden. Er zijn namelijk verschillende minimale bouwtechnische voorschriften waaraan gebouwen zullen moeten voldoen op het moment van oplevering. Denk hierbij aan factoren zoals:
- Veiligheid
- Bruikbaarheid
- Gezondheid
- Milieu
- Energiezuinigheid
Het inschakelen van een architect
Op het moment dat je aan de slag wilt gaan met duurzaam bouwen is het aan te raden om een architect in te schakelen die hier veel ervaring mee heeft. Een goede architect zal er namelijk voor zorgen dat jouw wensen en eisen duidelijk naar voren komen tijdens het bouwen van de woning. Mocht jij een architect in willen schakelen en vraag jij je af wat de kosten hiervan zijn? Lees dan de volgende alinea, hier vertellen we namelijk meer over het uurloon van de architect.
Hoe komt de prijs van een architect tot stand
De prijs die een architect vraagt is gebaseerd op verschillende factoren. Het is dan ook niet gek dat de ene aanbieder duurder is dan de ander. Dit heeft onder andere te maken met de ervaring van de architect. Een architect die al veel mooie klussen tot een succesvol einde heeft gebracht vraagt nou eenmaal meer dan een architect die pas net begint. Naast de ervaring van de architect hangt de prijs ook af van het type opdracht en de hoeveelheid begeleiding die nodig is tijdens het project.
Het uurloon
Als je een architect inschakelt voor een opdracht, dan komen er natuurlijk meer kosten bij kijken dan alleen het uurloon. Dit neemt echter niet weg dat dit een belangrijk onderdeel van de prijs is. Bovenstaand heb je al kunnen lezen dat de ene aanbieder duurder is dan de ander en dat dit met verschillende factoren te maken heeft. Wanneer we kijken naar het gemiddelde uurtarief van een architect, dan komen we uit op zo’n 75 euro per uur. Schakel je een onervaren aanbieder in, dan zal je ongeveer 50 euro per uur betalen. Kies je voor een architect met zeer veel ervaring? Dan zal het uurtarief rond de 90 euro per uur liggen. Bij kleinere projecten wordt er meestal een prijs per uur gevraagd. Gaat het om een groot project, dan wordt er vaak een prijs per vierkante meter afgesproken.