Gratis advies van een architect voor al uw vragen

Bouwvergunning aanvragen

Is het tijd voor een verbouwing en wil je hier binnenkort mee van start gaan? Dan is het belangrijk om te bepalen of je een bouwvergunning aan moet vragen. Uiteraard hoop je dat je deze vergunning niet aan hoeft te vragen, je hoeft dan namelijk geen legeskosten te betalen. Dit zijn de kosten die je moet betalen op het moment dat je een vergunning aanvraagt. In de meeste gevallen gaat het hierbij om een percentage van de totale bouwkosten, de gemeente berekend deze. Mocht jij je afvragen waarom je deze vergunning aan moet vragen en of jij deze nodig hebt, dan gaat deze pagina jou verder helpen. Onderstaand geven we jou namelijk alle benodigde informatie.

Waarom een bouwvergunning?

Veel mensen zien een bouwvergunning als onnodige kosten, dit is echter niet helemaal het geval.  Een bouwvergunning is absoluut nodig, deze vergunning zorgt er namelijk voor dat men in Nederland in een veilige woning, maar ook in een veilige woonomgeving kan wonen en dat is natuurlijk niet onbelangrijk. Om dit te kunnen realiseren is het belangrijk dat verbouwingen goed gecontroleerd worden. Hiermee voorkomt men dat iedereen maar wat gaat doen en dat er onveilige woonsituaties ontstaan. Kortom, de bouwvergunning is absoluut niet onnodig en biedt een hoop voordelen. Vraag jij je af op welke aspecten de gemeenteambtenaar een woning controleert? Lees dan onderstaande opsomming, dit zijn de belangrijkste aspecten:

  1. Men toetst op de leefbaarheid van de omgeving
  2. Ook wordt er getoetst op de veiligheid van de woning zelf
  3. Verder toetst men aan de hand van milieu eisen
  4. Er wordt ook nog getoetst op het uiterlijk van de woning, past dit bijvoorbeeld wel in de buurt?

Wanneer moet je een bouwvergunning aanvragen?

Je weet nu waarom een bouwvergunning aangevraagd dient te worden. De vraag is echter: wanneer moet je een bouwvergunning aanvragen? Mocht jij dit willen weten, dan ben je bij deze alinea aan het juiste adres. Op het moment dat je constructieve wijzigingen doorvoert, dan zal je een bouwvergunning aan moeten vragen. Om jou een beter beeld te geven van wat constructieve wijzigingen zijn, hebben we weer een opsommingen met voorbeelden gemaakt:

  • Bij het plaatsen van een dakopbouw
  • Wanneer je een trapgat laat maken in je vloer
  • Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning
  • Op het moment dat je een draagmuur verwijderd
  • Wanneer je een dakterras laat plaatsen
  • Bij het plaatsen van een aanbouw die dieper dan 4.0 meter is
  • Ook zal je een bouwvergunning moeten aanvragen bij het maken van nieuwe kozijnen

Wanneer je een bouwvergunning hebt aangevraagd, dan betekent dit dus ook dat er een controle zal plaatsvinden, deze controle is niet in iedere gemeente hetzelfde. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het type verbouwing. Bij de ene verbouwing, focust men zich meer op veiligheid, terwijl er bij de andere verbouwing weer meer wordt gelet op de gebruiks- en milieueisen. Wanneer de gemeente dit wilt controleren zullen de bouwtekeningen op moeten worden gevraagd.

Wanneer hoef je geen bouwvergunning aan te vragen?

Er zijn natuurlijk ook gevallen waarbij je geen bouwvergunning aan hoeft te vragen. Ook deze hebben we even voor je opgesomd zodat je hier een duidelijk beeld van krijgt. Wie weet staat jouw type verbouwing hier wel tussen:

  • Bij het plaatsen van zonnepanelen hoeft er geen bouwvergunning aangevraagd te worden
  • Ook bij het laten plaatsen van een overkapping is er geen bouwvergunning nodig
  • Wil je een dakkapel laten plaatsen aan de achterkant van je woning, dan heb je geen bouwvergunning nodig
  • Bij het bouwen van een bijgebouw is ook geen bouwvergunning nodig
  • Heb je een aanbouw die minder diep is dan 4.0 meter is geen bouwvergunning nodig

Uiteraard zijn er wel specifieke eisen op het moment dat je met een van de bovenstaande verbouwingen aan de slag wilt gaan. Hierbij kan je denken aan maximale afmetingen, maar ook aan de ligging van het bouwwerk. Verder zal het bouwwerk ook moeten voldoen aan de eisen van Welstand. Wil jij een knalgroene uitbouw, dan behoort dit waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden. Kortom, ook wanneer je wilt gaan bouwen en je geen vergunning nodig hebt, dan zal je rekening moeten houden met een hoop punten. Zorg ervoor dat je je hier goed in verdiept.

Het aanvragen van een bouwvergunning

Op het moment dat je een bouwvergunning aan wilt vragen, dan zal je een vergunningsprocedure moeten starten. Goed om te weten is dat deze procedure in de meeste gevallen rond de 8 weken duurt, dit neemt dus behoorlijk wat tijd in beslag en daar zal je rekening mee moeten houden. Je aannemer kan dan nog niet beginnen, dit mag echt pas op het moment dat je je vergunning hebt. Wil jij een vergunning aanvragen, maak dan gebruik van onderstaand stappenplan, dan weet je zeker dat je goed zit!

Stap 1: Maak een ontwerp van je verbouwing

Stap 2: Doe een vergunningcheck

Stap 3: Laat een bouwtekening maken

Stap 4: Laat een berekening maken van de constructie

Stap 5: Vraag de bouwvergunning aan

Stap 6: Een beschikking krijgen van de gemeente

Stap 7: Beginnen met het verbouwen!

Op het moment dat je de vergunning aan wilt vragen, dan zal je behoorlijk wat gegevens op moeten geven. Denk hierbij aan persoonlijke gegevens, maar ook aan de locatiegegevens van het bouwwerk, foto’s van de locatie en de omschrijving van het bouwwerk. Verder moet je een schatting van de kosten doorgeven, zal je kwaliteitsverklaringen over de gebruikte materialen op moeten leveren en zijn er bouwtekeningen van de huidige en de gewenste situatie nodig. Ook moet je een berekening van de constructie opleveren en is er een stempelplan nodig.

Dak laten repareren of vervangen