Gratis advies van een architect voor al uw vragen

Bouwtekening huis

Is het binnenkort zover, word je droomhuis dan eindelijk werkelijkheid? Fantastisch! Echter zijn er nog wel een aantal dingen die je zult moeten regelen. De bouwtekening van je huis behoort tot een van de taken die je zult moeten regelen. Sterker nog, dit is een zeer belangrijke taak en dit is eigenlijk een technische tekening van je woning. Op het moment dat je een omgevingsvergunning wilt krijgen zal je de bouwtekening van je huis op moeten leveren. Tevens is deze tekening belangrijk op het moment dat je al een woning hebt en je deze uit wilt laten bouwen. Mocht jij meer willen weten over zo’n bouwtekening en ben jij bijvoorbeeld ook benieuwd naar wat de eisen en de kosten zijn? Lees dan verder, onderstaand vertellen we hier namelijk meer over!

Wat zijn de kosten?

Wanneer je een bouwtekening van je huis wilt laten maken, dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar de kosten. Wanneer we kijken naar de kosten van een bouwtekening, is het eerst belangrijk om te bepalen wat voor een bouwtekening je nodig hebt. Bepaal dus eerst goed om wat voor bouwproject het gaat. Gaat het bijvoorbeeld om een volledig huis dat gebouwd moet worden of om een uitbouw? Feit is dat je deze tekening nodig zult hebben voor je vergunning en deze is dus erg belangrijk. Onderstaand hebben we een tabel gemaakt waarin je de prijzen kunt zien van verschillende bouwprojecten.

Soort bouwtekening

Prijs gemiddeld gezien inclusief BTW

Dakopbouw

€ 500 – € 800

Dakterras

€ 400 – € 1.000

Dakkapel

€ 515 – € 815

Verdieping

Vanaf € 750

Gehele woning

Vanaf € 1.350

Uitbouw

€ 600 – € 1.000

Aanbouw

€ 600 – € 1.000

Garage

€ 590 – €890

Een bouwtekening om verschillende redenen

Een bouwtekening laat je maken om verschillende redenen. Bovenstaand heb je al kunnen lezen dat men dit doet om een nieuw huis te laten bouwen of bij een uitbouw. Echter is het in de volgende gevallen ook nodig:

 • Wanneer je last hebt van asbest in je woning
 • Op het moment dat je huis als monument gezien wordt
 • De constructie van je woning veranderd wordt
 • Er een welstandsgoedkeuring vereist is in de gemeente waar je woont
 • Je een huis wilt laten bouwen op een lege kavel.

Is er geen vergunningsaanvraag nodig, dan kiezen de meeste mensen er om de volgende redenen voor om zo’n tekening te laten maken:

 • Is er een fout gemaakt? Dan sta je sterker op het moment dat je een bouwtekening hebt.
 • In veel gevallen gebruikt men de bouwtekening als communicatiemiddel tijdens het bouwen van het huis.
 • Met deze tekening maak je je wensen duidelijker, het zorgt voor overzicht.

De bouwtekening, wat staat er eigenlijk op?

Vraag jij je af wat er op een bouwtekening staat? Dan ben je bij deze alinea aan het juiste adres. In deze alinea gaan we je namelijk precies uitleggen wat er op een bouwtekening staat. Bepaalde standaardinformatie staat er altijd op. Denk hierbij aan de informatie die de tekening begrijpelijker en overzichtelijker maakt. Wil je een vergunningsaanvraag indienen? Dan moet de volgende informatie erop staan: 

 • Projectnummer
 • Naam van het project
 • Materialen
 • Schaal
 • Plattegrond
 • Datum
 • De locatie
 • Adresgegevens van de eigenaar
 • Nieuwe en huidige situatie
 • Handtekeningen

Heb je een architect nodig?

Wanneer je een kijkje neemt op het internet, dan is de kans groot dat het je al snel opvalt dat er stappenplannen te vinden zijn waarmee je een bouwtekening kunt maken. Heb jij hier verstand van en heb je veel kennis over materialen en het bouwen? Dan zou je het kunnen proberen. Feit is alleen wel dat de gemeente eerder akkoord geeft op het moment dat er een architect ingeschakeld is voor de tekening. Ga je zelf aan de slag? Dan zal de gemeente eerder vragen stellen, dit kost tijd en hiermee ook geld. Aan te raden is om een architect in te schakelen. Zorg er alleen wel voor dat je een goede architect inschakelt en dat je verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Vraag offertes op, zo krijg je ook meteen een goed beeld van de prijs en betaal je zeker niet te veel.

Bouwtekening kwijt, wat nu?

Ben jij van plan om je woning te verbouwen, dan heb je in de meeste gevallen wel een bouwtekening nodig. Ben je deze kwijt, dan kan dit voor problemen zorgen. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je zou kunnen doen. Zo kan je bijvoorbeeld contact opnemen met de gemeente. De kans is namelijk groot dat je bouwtekening nog in het archief staat. Heb je een oude woning, ga dan even langs het gemeentehuis. Heb je een nieuwer huis? Dan is de kans aanwezig dat je de tekening online terug kunt vinden. Lukt dit niet? Vraag dan de makelaar die het huis aan je verkocht heeft om hulp. Mocht de makelaar je ook niet kunnen helpen, dan zal je toch echt een nieuwe tekening moeten laten maken.

Dak laten repareren of vervangen