Bouwbegeleiding
Vraag jij je af wat bouwbegeleiding is en wanneer je dit nodig hebt, wat de kosten zijn en wat je er aan hebt? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Onderstaand gaan we je hier namelijk meer informatie over geven. Een ding is in ieder geval een feit en dat is dat bouwbegeleiding is ontstaan omdat er bouwbedrijven zijn geweest die flinke wanprestaties hebben geleverd.
Eigenlijk kan een bouwbegeleider gezien worden als een persoon die de belangen van de particulier beschermt tijdens het gehele proces. Bescherming houdt in dat een persoon wordt ingeschakeld die veel ervaring heeft en weet hoe er gecommuniceerd moet worden met de uitvoerders van de klus. De bouwbegeleider, zal het contact onderhouden tussen de verschillende partijen. Met deze partijen bedoelen we de particulier en de verschillende bouwbedrijven, dit zorgt weer voor een soepel verloop van het totale proces.
Wat houdt bouwbegeleiding in?
Bovenstaand hebben we je al deels verteld waar een bouwbegeleider zich mee bezig houdt. Dit is echter niet het enige, de bouwbegeleider zal er namelijk ook voor zorgen dat afspraken worden nagekomen door het aannemersbedrijf, ook zal er gekeken of het werk van hoge kwaliteit is. Ook houdt de begeleider zich bezig met de communicatie tussen de architect en de aannemers, hiermee zorgt hij ervoor dat er geen onnodige fouten gemaakt worden. Heb je als particulier zijnde praktische vragen, dan kan je deze ook stellen aan de bouwbegeleider. Hierbij kan je denken aan vragen over materialen en aan vragen over de planning. Een ding is in ieder geval een feit en dat is dat bouwbegeleiding een hoop voordelen biedt. Denk hierbij aan de volgende voordelen:
- Je krijgt te maken met een vast aanspreekpunt, dit zorgt voor een hoop duidelijkheid en soepele communicatie.
- De bouwbegeleider heeft goede contacten, de kans dat je met vakmensen die de klus serieus nemen te maken krijgt is dan ook erg groot.
- Een goede bouwbegeleider heeft zeer veel kennis, hij weet veel van de prijzen en kan jou helpen met het besparen van geld
- Het totale proces verloopt een stuk soepeler. Er zullen geen zaken vergeten worden en hiermee voorkom je een hoop problemen.
Het inhuren van een bouwbegeleider
Ben jij van plan om een bouwbegeleider in te huren? Zorg er dan voor dat je voor een persoon kiest met een bouwtechnische opleiding, tevens is het belangrijk dat deze begeleider veel ervaring heeft opgedaan in de praktijk. Hierdoor weet hij namelijk beter hoe hij moet schakelen. Om er zeker van te zijn dat je met zo’n persoon te maken krijgt is het verstandig om diploma’s en referenties op te vragen. Tevens is het belangrijk dat het goed voelt, het draait immers ook om vertrouwen.
Wat zijn de kosten?
Op het moment dat je een bouwbegeleider inschakelt, dan komen hier natuurlijk ook kosten bij kijken. Echter kunnen deze kosten per project behoorlijk verschillen. Wanneer we kijken naar de gemiddelde kosten, dan kunnen we stellen dat een bouwbegeleider gemiddeld gezien tussen de 30 en 50 euro per uur vraagt. Echter zal je er een andere berekening op los moeten laten om tot de beste schatting te komen. Op het moment dat je een specialist in wilt schakelen, dan is het aan te raden om een offerte op te vragen, zo krijg je meteen een goed beeld van het totale plaatje en dat is ook wel zo fijn.
Besparen op de kosten
Wanneer je kiest voor een goede bouwbegeleider, dan zal dit er uiteindelijk voor zorgen dat je behoorlijk wat kosten bespaard. Dit is om de volgende redenen het geval:
- Het bouwproject komt op tijd af
- Er wordt veilig gewerkt
- De kwaliteit is zeer hoog
- Er vindt een controle plaats
- Het bouwwerk wordt goed uitgevoerd
Ook zou je geld kunnen besparen door verschillende offertes van bouwbegeleiders op te vragen. Zo krijg je een beter beeld van wat de gemiddelde kosten zijn en betaal je nooit te veel.
Wanneer we kijken naar de btw die gevraagd wordt, dan kunnen we stellen dat deze op 21% ligt, hier zal je ook rekening mee moeten houden. Wanneer je ervoor kiest om geen bouwbegeleider in te schakelen, dan zal je er vanuit moeten gaan dat de kosten met 10% hoger uitvallen. Dit omdat er minder goed met materiaal omgegaan wordt en omdat de klus minder snel af is.
Nazorg
Zoal gezegd is een bouwbegeleider er voor het totale proces, dit houdt ook in dat je nazorg kunt verwachten. Dit kan erg handig zijn wanneer je te onverwachts te maken krijgt met bouwkundige problemen. De bouwkundig begeleider, zal dit dan aankaarten bij de aannemer en samen zal men samen tot een oplossing moeten komen. Hier hoef jij niks voor te doen en dat is ook wel zo fijn. Kortom, op het moment dat er iets mis gaat hoef je hier niet zelf achteraan te gaan, je kunt er vanuit gaan dat het probleem opgelost wordt en dit voorkomt een hoop stress. Aan te raden is wel om voor een partij te kiezen die voor kwaliteit staat. Kies dus niet meteen op basis van de laagste prijs, maar verdiep je ook goed in een bepaalde aanbieder.