Aanbouw architect
Ben jij de eigenaar van een huis en wil jij een aanbouw laten doen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden waar je voor zou kunnen kiezen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een aannemer in te schakelen. Deze aannemer zal vervolgens gaan bepalen hoe de aanbouw eruit moet komen te zien, uiteraard wel in overleg met jou. Over het algemeen zijn de resultaten die hieruit voortkomen vooral functioneel. In de meeste gevallen zal dit niet het resultaat zijn dat je voor ogen had en dat is zonde. Juist daarom raden wij het in vrijwel alle gevallen aan om een aanbouw architect in te schakelen. Maar wat doet deze nou eigenlijk precies en welke kosten gaan hiermee gepaard? Op deze pagina gaan wij jou hier extra informatie over geven
Wat zijn de kosten?
Ben je van plan om een architect in te schakelen voor de aanbouw, dan is de kans groot dat je in het begin sceptisch bent, dit komt omdat men een bepaald beeld schetst. De meeste mensen denken dat een architect erg duur is, maar in werkelijkheid valt dit reuze mee. Tevens biedt een architect een hoop voordelen, hij zal er namelijk voor zorgen dat alle zorgen bij jou uit handen genomen als het gaat om de aanbouw. In eerste instantie overleg je met de aannemer, maar daarna zal de communicatie volledig via de architect verlopen.
Wanneer je een architect inschakelt, dan schakel je deze voor meer in dan alleen het ontwerpen van de aanbouw. Je kunt de architect eigenlijk zien als de spin in het web op het moment dat de verbouwing plaatsvindt. De architect regelt alles van je en jij hoeft alleen maar te wachten tot alles klaar is. Lijkt jou dit wel wat en ben jij benieuwd naar de kosten? Bekijk onderstaande tabel dan eens.
Kosten architect bij een aanbouw |
Kosten die bij de werkzaamheden horen |
Uurtarief architect |
Gemiddeld gezien 75 euro. Het uurtarief van een architect bij aan aanbouw ligt tussen de 50 en 95 euro. |
Het ontwerp en de begeleiding en planning tijdens de werkzaamheden |
Gemiddeld gezien kost dit tussen de 900 en 1500 euro |
Uiteraard zijn er bepaalde gevallen waarbij het niet nodig is om een architect in te zetten tijdens het gehele proces. Mocht jij bijvoorbeeld zeer goed zijn in plannen en begeleiden, dan zou je dit gedeelte zelf kunnen doen. Je hoeft dan alleen nog maar een specialist in te schakelen voor de tekening.
Kan jij dit goed, maar heb je helemaal geen zin om onderdeel van dit proces te zijn en weet je bijvoorbeeld weinig van de organisatorische werkzaamheden? Schakel dan gewoon een architect in, zij zijn hier namelijk in gespecialiseerd. Tevens zullen zij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de aanbouw aan al jouw wensen voldoet. Zorg er wel voor dat je van te voren duidelijk afspraken maakt over het budget. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Het zou toch vervelend zijn als de kosten veel hoger uitpakken dan je verwacht had en je dit geld niet hebt? Dit voorkom je door duidelijke afspraken maken en deze vast te laten leggen.
Hoe komen de kosten tot stand?
Wanneer je een architect inschakelt voor jouw aanbouw, dan zijn de kosten afhankelijk van verschillende aspecten. Onderstaand hebben we belangrijke aspecten die de prijs bepalen voor je opgesomd:
- De grootte van het project is zeer bepalend voor de prijs. Schakel je een architect in voor een aanbouw of een dakopbouw, dan kies je in de meeste gevallen voor een relatief klein project. Op het moment dat je voor een relatief klein project kiest, dan vallen de kosten natuurlijk lager uit dan wanneer je kiest voor een groot project. Bij een groot project kan je denken aan de complete bouw van bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis of een vrijstaand huis op een stuk eigen grond.
- Op het moment dat je een architect inschakelt voor het totale project, dan ben je aanzienlijk meer geld kwijt dan wanneer je deze inschakelt voor gedeeltes van het project. Met het totale project bedoelen we vanaf het ontwerp tot aan de uiteindelijk bouw van het project. Mocht jij zelf werkzaamheden kunnen overnemen, dan zal de prijs lager uitvallen.
- Een ander aspect dat zeer belangrijk is bij het bepalen van de prijs is de ervaring en de reputatie van de architect wanneer je kiest voor een architect met weinig ervaring dan kost deze in veel gevallen 50 euro. Kies je voor een architect met veel ervaring? Dan kost dit je al snel zo’n 90 euro per uur. Het is aan jou om te bepalen waar je voorkeur ligt.
Wil jij geld besparen op een architect? Kies er dan voor om verschillende offertes op te vragen. Deze kan je vervolgens gemakkelijk met elkaar vergelijken. Zo krijg je al meteen een beter beeld van de prijzen.